Actie Hartstichting: bloeddruk laten meten in supermarkt

FRANEKER - Het is wat ongebruikelijk, je bloeddruk laten meten in een supermarkt. Maar vanwege het grote belang richt de Hartstichting van maandag 27 mei tot en met zaterdag 8 juni een meetpunt in bij Albert Heijn in Franeker voor inwoners van Noordwest-Friesland.

Een hoge bloeddruk voel je namelijk niet, maar vergroot de kans op een hart- of vaatziekte. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Daarom roept de Hartstichting op regelmatig de bloeddruk te (laten) meten. Als het nodig is, kunnen mensen dan tijdig maatregelen nemen om de bloeddruk weer op een gezond niveau te brengen.

Om het meten voor iedereen toegankelijk te maken, richt de Hartstichting in Friesland vijftien bloeddrukmeetpunten in op openbare plaatsen zoals supermarkten en bibliotheken. De gemeten bloeddruk is persoonlijk, en wordt met niemand gedeeld. Mensen krijgen ook concrete tips en adviezen over wat zij zelf kunnen doen om de bloeddruk op een gezond niveau te brengen of te houden.

Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders van 30 tot 70 jaar met een hoge bloeddruk heeft. Zo’n 40% weet niet dat zij een verhoogde bloeddruk heeft. Dit zijn zo’n 1,2 miljoen Nederlanders.