Simone Rozeboom debuteert met thriller

FRANEKER - - Er waren perioden dat schrijfster Simone Rozeboom net zo vast zat als één van de personages in haar thriller ‘Tot de dood’. Maar zoals dit personage zichzelf wist te bevrijden, zo kwam ook voor Simone de verlossing, en kon ze haar verhaal naar een einde schrijven. Sinds afgelopen weekend is haar debuut in de winkels te vinden.

Hoewel ze SPW heeft gestudeerd en zich vervolgens heeft laten omscholen tot directiesecretaresse, is schrijven altijd een rode draad in Simone’s leven geweest. In haar tienerjaren schreef ze gedichten. Haar leraar Nederlands stimuleerde haar om daarmee door te gaan, en om mee te doen aan de wedstrijd Doe Maar Dicht Maar. Het leverde haar een publicatie op in een Doe Maar Dicht Maar-bundel. Altijd wist ze: ,,Later als ik groot ben, ga ik een boek schrijven.”

Vroeg opstaan

Een heldere overtuiging die echter werd gedwarsboomd. Het leven kwam tussendoor, zoals ze het zelf zegt. Werk, relatie, trouwen en ,,voor je het weet ben je dertig. Op dat moment dacht ik: als ik wat wil, dan moet ik er nu mee beginnen. Ik werkte fulltime dus kon alleen in het weekend schrijven. Op zaterdag en zondag begon ik om half zes in de ochtend, en was ik zomaar een hele dag bezig.” Ze woonde toen nog in Elsloo. Op zonnige dagen trok ze zich terug achterin de tuin. ,,Water, zonnebrand, laptop aan een verlengsnoer en schrijven maar.”

Het ging voortvarend, tot haar leven werd opgeschud. Haar vader werd ernstig ziek en overleed. Dat was een heftige periode. Kort daarna besloten Simone en haar toenmalige man om een punt achter hun relatie te zetten en elk hun eigen weg te gaan. Door deze turbulente tijd heeft het schrijven bijna twee jaar stilgelegen.

Bevrijding

Pas nadat ze haar huidige vriend ontmoette, daalde het stof neer en begon het schrijven weer te kriebelen. Toen het stel twee jaar geleden in Italië op vakantie ging, heeft ze uren zitten schrijven aan het zwembad - met zo nu en dan een verfrissende plons in het water. Inmiddels woont Simone samen haar vriend in Franeker. Maar ze heeft een chalet in Doldersum waar ze zich regelmatig terugtrekt om hele weekenden te schrijven. ,,Alles staat daar in het teken van het verhaal. Zonder enige afleiding. Dat heb ik echt nodig.”

Niettemin liep ze op een gegeven moment vast. Het verhaal gaat over twee personages waartussen het perspectief wisselt: Emma en Rick. Op het moment dat die twee bij elkaar komen, werd het schrijven lastiger voor Simone. ,,Ik miste bepaalde technieken. Zeker wanneer Rick Emma opsluit op zijn zolder, waar ze voor het verhaal lang moest blijven, wist ik op een gegeven moment niet wat ik moest schrijven.” Ze schakelde een schrijfcoach in, Yoeke Nagel, die met bruikbare tips kwam. Uiteindelijk kwam Emma vrij. ,,Zodra zij eenmaal buiten was, voelde het voor mij ook alsof ik bevrijd was.”

Dreigende situaties

Met nog wat tips van Yoeke schreef Simone vervolgens haar boek af. Het gaat over Emma die na een relatiebreuk terugkeert naar Nederland. De avond voor vertrek heeft ze een ‘seksuele uitspatting’ met Rick. Ze beschouwt dit als een afsluiting van de periode die eraan vooraf ging, maar dat is voor Rick anders. Hij laat vervolgens een heel andere kant van zichzelf zien, een kant die dreigende situaties oplevert voor Emma.

Tot Simone’s opluchting was haar schrijfcoach enthousiast over het resultaat. ,,Ik heb op dag één tegen haar gezegd: als je vindt dat ik beter iets anders kan doen in mijn leven dan schrijven, moet je dat wel eerlijk aangeven. Maar ze vindt het echt een spannend verhaal.” Yoeke opperde zelfs het idee om uitgeverijen te benaderen. Nadat Simone wat had rondgeneusd, stelde Yoeke voor om haar uitgeverij, Droomvallei, te contacten. ,,Die zeiden na het lezen van mijn manuscript: dit gaan we doen!”

Onwerkelijk

Afgeloepn week ontving ze de doos met haar boeken. ,,Het is echt een droom die uitkomt. Ik hoopte en hoopte, en als het dan loopt zoals het nu is gelopen, dan is het een beetje onwerkelijk. Toen ik de doos met boeken voor de verkoop kreeg, trokken mijn vriend en ik wel even een fles champagne open.”

Al breekt voor Simone nu ook wel een spannende tijd aan, zegt ze. ,,Mijn verhaal gaat nu de wereld in. Iedereen mag er wat van vinden. Het voelt wel heel kwetsbaar. Ik heb mijn hart en ziel erin gelegd. En ik voelde sommige delen ook echt toen ik ze schreef. Bijvoorbeeld toen ik schreef over de kindertijd van Rick. Zijn vader schopte een puppy dood. Op het moment dat ik dat op papier zette, sprongen de tranen me in de ogen.”

Het is één van de dingen die haar zo aanspreekt aan het schrijven. ,,De mensen in het verhaal gaan echt voor me leven. En ik vind het ook mooi en bijzonder dat je al schrijvende iets creëert wat er eerder nog niet was.” Ze is dan ook van plan om nog meer thrillers te schrijven. ,,Want het is niet makkelijk, maar wel super leuk. Ik kan mezelf er echt in verliezen.”

‘Tot de dood’ is sinds afgelopen weekend te koop bij de Bruna en Primera in Franeker. Online bestellen kan ook via www.dichterbijtekst.nl.