Riemersma’s eerst na een paar stiekeme ontmoetingen 60 jaar bij elkaar

FRANEKER - Het Franeker echtpaar Jan en Anna IJtje Riemersma-Poelsma trad zestig jaar geleden, op 11 mei, in het huwelijksbootje. Zaterdag werden ze met hun jubileum gefeliciteerd door wethouder Jan Dijkstra. Het echtpaar trouwde in 1959 in de voormalige gemeente Hennaarderadeel.

Anna IJtje Riemersma (81) speelde volleybal in Reahûs, Jan Riemersma in Franeker. Zo kwamen ze elkaar zo nu en dan tegen tijdens wedstrijden en toernooien. De vonk sloeg echter pas echt over op een mooie dag in augustus 1955 toen ze beiden aanwezig waren op Katholiekendag. Daar werd ook voor het eerst gedanst.

Omdat hij voor de dienstplicht gestationeerd was in Amersfoort en eens in de twee weken thuis kwam, zagen ze elkaar nog niet zo vaak.

In eerste instantie spraken ze zelfs stiekem af. Haar ouders vonden hun dochter met 17 jaar nog een tikkeltje te jong voor verkering. Gelukkig duurde dat maar een paar weken en kregen toen officieel verkering. Na 3,5 jaar verkering werd het tijd voor een huwelijk.

Vóór hun huwelijk hielp zij op de boerderij van haar ouders. Jan Riemersma was schoenmaker en werkte in de schoenenzaak van zijn vader. Na hun trouwen kochten ze een huis in Franeker en namen de schoenenzaak over waarin ze beiden meer dan 35 jaar hebben gewerkt. Hun zaak werd bekend in de wijde omtrek.

Het echtpaar kreeg twee kinderen, twee zonen en inmiddels hebben ze zes kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Op twee na wonen ze ook allemaal nog in Franeker en zien ze elkaar regelmatig.

Inmiddels brengen ze veel tijd door in Makkum en genieten daar van hun hobby’s. Hun grootste passie is lange afstand wandelen. Anna Riemersma speelt nog altijd bridge en Jan Riemersma zingt graag. Beiden spelen nog tennis en zijn dus nog fit en actief.