Anne-Goaitske Breteler brengt Friese walvisvaart weer tot leven

WIER - Anne-Goaitske Breteler schreef een boek over een bijna vergeten deel van de Friese walvisvaart. Zondag 19 mei brengt ze in de Ioannis Teatertsjerke in Wier met verhalen, foto’s en filmpjes de walvisvaart weer tot leven.

Zondag 19 mei is Anne-Goaitske Breteler, schrijfster van het boek “De traanjagers”, te gast in de Ioannis Teatertsjerke in Wier. Met verhalen, foto’s en filmpjes brengt zij de Friese walvisvaart tot leven.

Al op jonge leeftijd raakte Anne-Goaitske gefascineerd door de geschiedenis van de Friese walvisvaart. De entourage van haar scholierenbaantje speelde daarbij een grote rol.

Ze werkte destijds in café De Bûnte Bok, in Lioessens, voorheen een walvisvaarderscafé. In het café hoorde zij de sterke verhalen, de bijnamen van de stamgasten en zag zij de overgebleven ornamenten. Voor haar was dat genoeg reden om in het verleden te duiken.

Voor haar boek De Traanjagers bezocht Anne-Goaitske een aantal nog levende walvisvaarders thuis. De herinneringen die de mannen op hoge leeftijd nog hebben, de sfeer aan boord, de achtergronden en motieven van de walvisjagers, het wordt allemaal op een integere en ook fraaie wijze beschreven. Ook de avonturen in de havens die onderweg werden aangedaan passeren de revue. En natuurlijk de walvisjacht zelf.

De uitgave van het boek leverde mooie recensies op: ,,Het is of je meebladert in het geheugen van de jongens die zich, net uit de Friese klei getrokken, opeens aan de Zuidpool bevonden, op schepen vol blubber, in zeeën van walvisbloed. Zo ver weg en toch nog zo dichtbij. En daar dan monter over schrijven.’’ (Midas Dekkers) en ,,Als leerlinge in de cursus literaire non-fictie viel Anne-Goaitske Breteler al op door haar onderkoelde schrijfstijl. Geweldig dat hieruit De traanjagers is voortgekomen.’’ (Frank Westerman).

De lezing begint zondag 19 mei om 15:00 uur. Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123.