College Academie van Franeker over Friese identiteit

FRANEKER - Wanneer ben je een Fries? Moet je dan Fries kunnen spreken? Wie bepaalt dat eigenlijk? En is een echte Fries altijd nuchter en koppig? Deze en andere vragen komen aan bod in deze prikkelende zoektocht naar het Fries-zijn. Aan het woord komt historicus en journalist Erik Betten (1976) uit Dronryp.

Tijdens deze lezing, die georganiseerd wordt door de Academie van Franeker, probeert Erik Betten dieper door te dringen tot de Friese identiteit. Aan de hand van onderzoeksresultaten en een blik op de geschiedenis gaat de hij taaie clichés te lijf. Hij vertelt waar ze op gebaseerd zijn en of ze nog een functie hebben in de eenentwintigste eeuw.

Erik Betten

Erik Betten heeft een reeks boeken geschreven over geschiedenis, landschap, kunst en cultuur en is auteur van het boek ‘De Fries’. In 2010 won hij NCSF-prijs voor het beste Nederlandstalige SF-verhaal van dat jaar. Quarantaine is zijn succesvolle romandebuut. Momenteel is hij Senior Onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkt hij aan een boek over het terpen- en wierdenland langs de Fries-Groningse waddenkust.

College bijwonen

Het college duurt ongeveer een uur waarna er vragen gesteld kunnen worden. Het publiekscollege van 8 mei start om 20.30 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Kaarten zijn een half uur voor aanvang van het college verkrijgbaar bij Café De Doelen en een kaartje geeft recht op een glas fris, bier of wijn na afloop bij Café De Doelen.

Aanmelden door een mail te sturen naar info@academiefraneker.nl. Vermeld naam, het aantal personen en het college.