Rypster Merke ‘beste kermis van Nederland’

DRONRYP / DEVENTER - De Rypster Merke is in de categorie tot 25 attracties verkozen tot de Beste Kermis van Nederland. De Kermiscommissie van VvV Sjirk de Wal heeft de prijs in ontvangst genomen in Deventer.

Vonkelende lichtjes, feestelijke muziek, een rondje in de draaimolen of de snelheid van de moderne en sensationele attracties. Maar ook de geur van warme oliebollen, vers gebrande noten, popcorn en suikerspinnen. Niet voor niets behoort de kermis - samen met carnaval en sinterklaas - tot de drie oudste tradities van ons land.

Op Goede begint het nieuwe kermisseizoen dat eindigt eind oktober. Gelijktijdig met de symbolische start van het kermisseizoen maakt de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders de winnaars bekend in de verkiezing van ‘De Beste Kermis van Nederland 2019’.

Onderverdeeld in een drietal categorieën (Small t/m 25 attracties, Medium t/m 50 attracties en Large boven de 50 attracties) heeft een onafhankelijke vakjury, onder voorzitterschap van Willem Kruijer, vorig jaar verschillende genomineerde stads- en dorpskermissen bezocht.

Kleine kermissen

De ‘Rypster Merke’ wist in de categorie kleine kermissen te winnen van Leek (Pinksterkermis) en Reusel-De Mierden. In de categorie middelgrote kermissen trok het Volksfeest van Winterswijk aan het langste end. Nummers twee in die categorie zijn Dordrecht en Boxmeer. En in de categorie grote kermissen kwam Volendam als beste uit de bus, voor Weert.

De BOVAK organiseert de verkiezing ‘De Beste Kermis van Nederland’ met als belangrijkste doel: zorgen dat de kermis verder professionaliseert, zodat bezoekers in de toekomst naar de kermissen blijven komen.

De jury was enthousiast over alle inzendingen. Aandachtspunten voor de beoordelingen waren onder meer: opstelling en inrichting van het kermisterrein, faciliteiten voor de bezoeker en exploitant, de mening van de bezoeker, organisatie en communicatie.

De Rypster Merke is dit jaar van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni.