Mirthe Hartman kampioen op judotoernooi in Stiens

STIENS - In Stiens werd zaterdag voor de 12e keer het Internationale Friese Masters judotoernooi georganiseerd. Mirthe Hartman uit Sexbierum veroverde het goud, zus Sanne zilver.

Het Internationale Friese Masters is een van de grootste toernooien in het noorden met ruim 700 deelnemers uit binnen-en buitenland.

De 9-jarige Mirthe Hartman uit Sexbierum wist in de poule -10 jr en -40 kg op overtuigende wijze het goud te bemachtigen. Al haar tegenstanders wist ze met Ippon te verslaan.

Haar zus Sanne kwam uit in een grote meidenpoule -15 jr en -40 kg. Zij wist door middel van een eliminatiesysteem door te dringen tot de finale. Die verloor ze waardoor zij het zilver mee naar huis mocht nemen.

Ne-Waza

’s Avonds vond het Ne-waza toernooi plaats. Dit is een grondgevecht toernooi waarbij je niet met je voeten op de grond mag en enkel houdgrepen, verwurgingen en armklemmen mag toepassen en nog zwaarder is dan het gewone judo.

Sanne deed hier voor het eerst aan mee in de klasse -48 kg. Zware tegenstanders uit zowel Duitsland en Nederland. Haar eerste en tweede partij won ze van een Duitse en Nederlandse met een houdgreep.

Haar derde partij wiste ze in de golden score na zes minuten te beslissen eveneens met houdgreep. Daarna verloor ze er twee. Sanne wist in deze sterke poule het brons te winnen.