Lisa en Nathasja LC-Toptalent met profielwerkstuk over astma in school

FRANEKER - Lisa Groendijk (16) en Nathasja de Vries (17) van CSG Anna Maria van Schurman in Franeker hebben met hun profielwerkstuk in de categorie vmbo/havo de eerste prijs in de wacht gesleept bij de LC-talentenwedstrijd.

Geïnspireerd door hun eigen ervaringen met astma onderzochten de beide havo 5-leerlingen voor hun profielwerkstuk het verband tussen astma en schoolresultaten. Ze richtten zich daarbij op de verschillende mogelijkheden om de school ‘astmaproof’ te maken.

De driekoppige vakjury, bestaande uit LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam, Piet Bouma van RUG Campus FrysIân en Nants Schilstra van NHL Stenden, was onder de indruk van het breed opgezette onderzoek en de praktische toepasbaarheid ervan en verkoos de leerlingen tot LC Toptalent.

Nieuwbouw school

AMS-directeur Teo de Groot: ,,Ik ben trots op de leerlingen en feliciteer hen met het behaalde resultaat. Wellicht dat dit onderzoek kan werken als een katalysator in de besprekingen met de gemeente Waadhoeke met betrekking tot de nieuwbouw van onze school.’’

De eerste prijs in de categorie vwo was voor leerlingen van het Leeuwarder Lyceum, en twee leerlingen van OSG Sevenwolden in Heerenveen gingen er met de publieksprijs vandoor.

Lisa en Nathasja keerden huiswaarts met een cheque van € 333,33. Wat ze met het prijzengeld gaan doen, dat weten ze nog niet.