Open huis in Bolwerkkerkje De Mouterij

FRANEKER - In 2016 begon de restauratie van het Bolwerkkerkje. Die is nu afgerond en belangstellenden kunnen de historische locatie op Koningsdag bezoeken. Er is een laagdrempelig en gratis programma.

Wie het bolwerkkerkje niet kent hoeft zich daar niet over te verbazen: het is immers ooit gebouwd als een schuilkerk, verborgen. Er gaan natuurlijk allerlei verhalen over zo’n oude locatie. Maar wat is waar? Zaterdag 27 april horen bezoekers het ware verhaal van Hanneke Teernstra. Bovendien kan men dan tegelijk de tentoonstelling zien van foto’s van oud Franeker. Ook draaien er filmpjes van Franeker in vroeger dagen.

Maar men blijft niet steken in het verleden, er is op Koningsdag veel te doen. In het Bolwerkkerkje gaan ze op de muzikale toer. ’t Franeker Akkoord laat een paar liederen horen, die passen bij De Mouterij. Wie zelf eens wil snuffelen aan muziek en zijn muzikale talent een duwtje wil geven, kan dat doen in een speeddate met gitaarleraar Arjo Osinga.

Wat te denken van zelf meezingen onder leiding van dirigent Ria Fennema bij ’t Franeker Akkoord. En bij Koningsdag hoort natuurlijk een oranjebittertje. Dat wordt aan het eind van het programma geschonken, met een bitterballetje.

Of er nu wel of niet een geheime gang is van het Geuzegat naar de Mouterij, blijft even geheim. Maar om zoeken verder te besparen is de ingang van het Bolwerkkerkje aan de Zilverstraat 46 te Franeker. Het programma wordt meerdere keren herhaald en loopt van 13.00 tot 17.00 uur.