Project 11.000 zonnepanelen op Harlinger huurwoningen afgerond

HARLINGEN - Het project Zon op je Huis in Harlingen is maandag 15 april officieel afgesloten. Dit gebeurde symbolisch door het laatste zonnepaneel van dit project cadeau te doen aan de bouwvereniging. Op dit zonnepaneel staan alle gegevens van het project.

In opdracht van de Bouwvereniging is Mensonides Installatie in april 2017 gestart met het plaatsen van zonnepanelen op de huurwoningen en woongebouwen. De Bouwvereniging had de ambitie om in het jaar 2020 van het woningbezit een gemiddeld energielabel B te behalen.

Om dit te behalen is onder andere gekozen om op alle woningen waar dit mogelijk is zonnepanelen te plaatsen. Mede door het plaatsen van de zonnepanelen is nu al gemiddeld energielabel A behaald.

Louis van der Veen van Mensonides Installatie: ,,Waar veel woningcorporaties kiezen voor selectie van het woningbezit, was hier de opdracht om alle huurwoningen in een periode van anderhalf jaar te voorzien van zonnepanelen. Dit heeft zeker bijgedragen dat nu al gemiddeld energielabel A is behaald. Gemiddeld zijn per dag 5 tot 8 woningen voorzien van zonnepanelen.”

Micro omvormers

Voor een strakke uitstraling is gekozen voor Full-Black zonnepanelen van het A-merk Astronergy. Het vermogen van de panelen zijn 280 Wp. Als omvormer is gekozen voor micro-omvormers van Enphase. Het grote voordeel van het toepassen van micro-omvormers is dat schaduw minder effect heeft op de totale opbrengst van het systeem.

Ook hebben micro-omvormers als voordeel dat er in de woningen geen omvormer meer op zolder hoeft te worden geplaatst. Alleen een kabel naar de meterkast waar een extra kastje is gekomen voor de zonnepanelen.

In totaal zijn er 11.521 panelen geplaatst in Harlingen, Midlum en Wijnaldum op 1301 woningen. Daarnaast zijn 25 woongebouwen voorzien van zonnepanelen.

Succesvolle samenwerking

De Bouwvereniging en Mensonides Installatie zijn zeer tevreden over de succesvolle afronding van het project Zon op je Huis. Ook werd door De Bouwvereniging de goede communicatie aan de huurders als zeer positief ervaren. Alle bewoners hebben bij de start van het project een magazine ontvangen met uitgebreide informatie over de werkzaamheden, installatie en planning en vond er een informatieavond plaats.