Friese atleet wil Elfstedentocht zwemmen

LEEUWARDEN - De Friese atleet Stefan van der Pal (38) neemt in 2020 het stokje over van Maarten van der Weijden. Dat jaar zal Stefan zelf de Elfstedentocht zwemmen.

Stefan ondervond in 2011 samen met vier collega-triatleten al hoe zwaar het traject langs de elf steden is. In estafette vorm waren ze vijf dagen onderweg langs alle elf steden. Het plan ooit individueel zijn eigen provincie rond te zwemmen liet hem sindsdien niet meer los.

De tocht stond in eerste instantie voor 2018 op de planning van de oud-triatleet. Stefan heeft met Maarten naar de mogelijkheden gekeken om samen te gaan zwemmen. ,,Mijn plan was de tocht in vijf dagen te zwemmen en Maarten had drie dagen op zijn planning. Dit was logistiek gezien niet goed op elkaar aan te sluiten.”

Nu zijn de twee in gesprek voor een samenwerking, zodat jaarlijks geld kan worden ingezameld voor het KWF. Stefan is in 2018 overigens een andere uitdaging aangegaan; het hardlopen van de Elfstedentocht. Dat is goed uitgepakt: in 24 uur en 52 minuten heeft Stefan de 230 kilometer van alle elf steden afgelegd.

Daarnaast was hij actief betrokken bij de zwemelfstedentocht. Hij zat in de voorste begeleidingsboot die zorgde dat Maarten minder last had van de stroming, en gaf de juiste lijn aan. ,,Zo heb ik in die dagen de goede- en verbeterpunten van zo’n lange zwemtocht eruit kunnen pikken.”

Deze week is Stefan begonnen met een kleine campagne, omdat het lastig is doelmatig trainingsuren te maken in reguliere zwembaden als je fulltime werkt. De oplossing is een endlesspool die hij anderhalf jaar mag huren. De eigenaar neemt de helft van de kosten voor zijn rekening. De andere helft hoopt Stefan op te halen met sponsors en een crowdfunding actie.

Stefan geeft in het dagelijks leven sportlessen op een mavo- en havoschool in Leeuwarden. Lopen, fietsen en zwemmen zijn de sporten waarin hij is gespecialiseerd. Hij is onder meer vijfvoudig Noord-Nederlands kampioen triatlon olympische afstand, Noord-Nederlands kampioen halve triatlon, kampioen vijf kilometer zeezwemmen Harlingen en winnaar halve triatlon Klazienaveen.