Kennen Facebook en Google ons straks beter dan wij onszelf?

FRANEKER - Big Data is van veel groter invloed op ons leven, dan menigeen zich realiseert. Maar wat is Big Data? Welke gevaren liggen op de loer? En wat mag, en wat niet? Wie meer wil weten over Big Data krijgt veel inzichten tijdens het eerstvolgende college van de Academie van Franeker.

Big Data beïnvloedt ons in ons dagelijks leven, of we het nu weten of niet. Zo is online marketing al afgestemd op de digitale footprint die we achterlaten. Maar het gaat verder dan dat. De opeenstapeling van persoonlijke gegevens leidt tot de vorming en opkomst van een zogenaamde digitale identiteit.

Hoe zijn we vertegenwoordigd in de digitale ruimte, welke rechten hebben we op onze gegevens en hoe ziet de toekomst eruit? Kennen Facebook en Google ons straks beter dan wij onszelf? 

Mogelijkheden en valkuilen

Woensdag 17 april zal Prof. Dr. Andrej Zwitter een antwoord geven op deze vragen. Tijdens zijn college zal Zwitter zijn publiek meenemen in de mogelijkheden en valkuilen van het gebruik van Big Data.

Tevens zal hij ingaan op opkomende kwesties als de ethische aspecten van kunstmatige intelligentie en geautomatiseerde besluitvorming. Andrej Zwitter is hoogleraar Governance and Innovation aan de Rijksuniversiteit Groningen en per 1 januari 2019 benoemd als decaan van Campus Fryslân.

Zwitter werd in 1982 in Oostenrijk geboren en studeerde daar filosofie en rechten. Hij doceerde internationale betrekkingen in Liverpool en Canterbury in het Verenigd Koninkrijk, en in Osaka in Japan. 

Bijwonen?
Een college duurt ongeveer een uur waarna er aansluitend gelegenheid is voor het stellen van vragen. Het publiekscollege van 17 april start om 20.30 uur in de
collegezaal van de Academie van Franeker, aan de Breedeplaats 1 te Franeker. Toegangskaartjes (€ 7) zijn een half uur voor aanvang van het college verkrijgbaar bij Café De Doelen, een kaartje geeft recht op een glas fris, bier of wijn na afloop bij Café De Doelen.

Aanmelden door een mail te sturen naar info@academiefraneker.nl. Vermeld naam, het aantal personen, en om welk college het gaat.