Vrijwilligers vissen stoelen en slee uit water

FRANEKER

Leden van kanovereniging Onder de Wadden, duikers van duikteam Miramar, scouts van Scouting Andromeda en andere vrijwilligers staken zaterdag de handen uit de mouwen in het kader van de schoonmaakactie Skjin Wetter. Uit het water rond de Noorderbleek, nabij de hoek van de Ipeysingel, haalden zij allerlei objecten die niet in het water thuishoren. Zo werd er door de duikers een kunstvezel kap gevonden van een reddingsboot. Ook zijn er meerdere fietsen, verkeersborden, stoelen, een slee en veel glazen flessen en plastic opgedoken. Het doel van de actie was om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt. Hylke van der Kamp ging in Franeker aan de slag met een speciale 3D-printer die van petflessen nieuwe objecten kan maken. De schoonmaakactie Skjin Wetter vond zaterdag ook plaats in Harlingen, Leeuwarden, Sneek en Balk.