Wandelen op grens van

KORNWERDERZAND

It Fryske Gea houdt woensdag 26 september van 10.30 tot 12.30 uur een wandelexcursie op de grens van zoet en zout. De verkenningstocht start bij het Afsluitdijk Wadden Center: een gebouw op de grens van het IJsselmeer, de zoute Waddenzee en de Afsluitdijk.

Excursieleider Klaas van der Wolf vertelt over deze bijzondere plek, zoals over de historie van het gebied, terwijl deelnemers ook de schut- en spuisluizen bij Kornwerderzand passeren.

De aanleg van de Afsluitdijk had een enorme impact op de natuur en verbrak de natuurlijke verbinding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer. Hierdoor kunnen vissen niet meer van de Waddenzee naar het IJsselmeer trekken. Hun instinct en de geur van zoet water drijft de vissen naar Kornwerderzand. Als hier straks de vismigratierivier klaar is, dan kunnen ze door de Afsluitdijk zwemmen. Mensen die deelnemen aan de excursie, horen hoe dit ‘gat’ in de Afsluitdijk werkt.

Als afsluiter kunnen deelnemers uitwaaien op het dak van het Afsluitdijk Wadden Center. Vanaf hier is het onbewoonde natuureiland de Makkumernoardwaard te zien. Met een beetje geluk zijn watervogels te spotten die voor de witte zandstranden zwemmen.

Aanmelden kan uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/wandelexcursie-zoet-zout of 0512 – 38 14 48.