Column Ate de Jong: 'Binnenlandse talen'

Annemarie Heite, u kent haar vast. Zij is die vrouw die in talkshows altijd fatsoenlijk, maar vlijmscherp uitlegt hoe de regering en de gasbaronnen de Groningers laten stikken. Hopelijk blijft ze dat doen, want misschien moeten de Groningers het straks opnemen tegen duurbetaalde advocaten die geen middel zullen schuwen, ook jarenlange vertraging niet.

Annemarie wil graag dat de redacties van talkshows ook eens iemand anders vragen, zegt ze in Villamedia, het vakblad voor journalisten. Vaak komt ze op de markt mensen tegen die haar bedanken en complimenteren: ,,Jij kan het zo goed uitleggen.” Dan zegt Annemarie: ,,Jij kan het óók goed uitleggen, want je zegt het uit je hart. Dan is het altijd goed.”

Ze zou het mooi vinden als Groninger arbeidersmensen vaker in praatprogramma's zitten. En dan ook gewoon Gronings spreken. Dan moeten Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk wel hun binnenlandse talen kennen.

Maar daar zijn cursussen voor.