Expositie Fruchtbere Grônd naar Duitse Leer

Oudebildtdijk/LEER

De tentoonstellingen Fruchtbere Grônd die deze zomer in zeven boerenschuren langs de Oudebildtdijk te zien zijn geweest, krijgen een buitenlands vervolg. Net over de grens bij Nieuweschans is onlangs Fruchtbarer Boden geopend door Karin Scheffermann van de Landrat Leer. De tentoonstelling is te zien in Schloss Evenburg in het Ostfriese Leer.

De collectie is een compilatie van de eerdere tentoonstellingen op het Bildt in het kader van het project Potatoes go Wild.

Deze tentoonstellingen werden georganiseerd door de Stichting De Bildtse Aardappelweken (BAW) als onderdeel van LF2018.

Om die reden hielden Froukje de Jong-Krap, voorzitter van de stichting BAW, en Anita van Os, eigenaar van de Leeuwarder Galerie De Roos van Tudor en samensteller van de tentoonstelling, een inleiding bij de opening. Er waren ruim honderd mensen aanwezig waaronder veel kunstenaars uit de vier Frieslanden: Fryslân, West-Friesland en Nord- en Ostfriesland.

De tentoonstelling in Schloss Evenburg bevat schilderijen, foto’s, video’s en beelden.

Het is geen toeval dat de tentoonstelling op deze locatie is. Eind 19e eeuw werd een deel van de tuin van het slot door de toenmalige graaf gebruikt als proeftuin voor aardappelrassen. Op de lijst stonden maar liefst zeventien verschillende rassen, zo vertelde bedrijfsleidster Birgit Zimmerman begin 2017 aan de stichting BAW.

Dat was voor haar de hoofdreden om de samenwerking aan te gaan. De tentoonstelling duurt tot 28 oktober.