Geert van Tuinen over: Haalt het Friese kaatsen het jaar 2053?

FRANEKER

Het Simmerjûncollege van 25 juli staat geheel in het teken van het kaatsen. Geen wonder want op 1 augustus is de PC op de Heilige Grond van het Sjûkelân. Verslaggever en kaatsliefhebber Geert van Tuinen is bereid gevonden om een lezing te houden over deze Friese sport. Geert van Tuinen is al 25 jaar de sportieve stem van Omrop Fryslân, jaarlijks verslaggever van de PC en kenner van het kaatsen.

Voor niet-Friezen is het kaatsen een sport waar geen touw aan vast te knopen is. In Friesland is het echter al eeuwenlang ongekend populair. Het wordt overal gespeeld: op straat, op grasveldjes, in de sporthal, waar ook maar ruimte is voor twee keer drie spelers.

De topper is natuurlijk de PC in Franeker op de vijfde woensdag van juli. En dat al sinds 1853. Maar de laatste jaren neemt de populariteit af. Wat daar de oorzaken van zijn en of het tij nog te keren is? Woensdag 25 juli zet Geert van Tuinen zijn visie over de toekomst van het kaatsen uiteen.

Het Simmerjûncollege van de Academie van Franeker wordt gehouden op woensdag 25 juli in de Botniastins in Franeker. De toegang is €5,-. Om verzekerd te zijn van een plaats kan men zich opgeven via info@academiefraneker.nl.

Het kaartje koopt men op de avond zelf bij restaurant De Doelen, inloop in de Botniastins vanaf 20.15 uur, de lezing begint om 20.30 uur.