Inwoners Franeker starten petitie tegen bomenkap Dreeslaantje

FRANEKER

Het plan van het college van de gemeente Waadhoeke om de bomen rondom het Dreeslaantje te kappen, stuit op veel weerstand. Inwoners zijn een petitie tegen het plan gestart.

Marco van Haaften en Laura van Twillert laten op de petitiepagina weten: ,,Het college heeft beslist dat een prachtig, nostalgisch stukje Franeker gekapt mag worden om de nieuw gebouwde raadzaal meer zichtbaar te krijgen. Hier zijn wij het totaal niet mee eens.”

Ze vinden het zonde dat hierbij een stuk historie verloren gaat. ,,Het Dreeslaantje is in 1900 aangelegd als zijnde een trambaan.” Van Haaften en Van Twillert hopen dat het Dreeslaantje behouden blijft, vanuit historisch oogpunt maar ook voor het behoud van flora en fauna.

Ook vanuit de lokale politiek komen nu geluiden tegen de plannen. Hendrik Terpstra, fractievoorzitter van de VVD Waadhoeke, laat weten dat de VVD geen noodzaak ziet in de bomenkap.

,,Op de volgende raadsvergadering gaat de VVD dan ook een motie indienen voor behoud van het huidige Dreeslaantje. De VVD verzoekt het college in de motie om af te zien van de onnodige bomenkap.”

De petitie tegen de kap van de bomen in het Dreeslaantje is hier te vinden.